Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZLÍNSKÝ KRAJ

20. 1. 2010

 

http://www.kr-zlinsky.cz/

 

ohlédnutí za 32. ročníkem Hanáckého poháru:        XXXII. ročník tradičního Hanáckého poháru v Pravčicích    

 ObrazekObrazekV sobotu 4. 7. 2009 proběhl v Pravčicích již 32. ročník soutěže  „O Hanácký pohár“ v parkurovém skákání. Přestože muselo být pořádání této soutěže v minulosti přerušeno, láska ke koním a jezdeckému sportu, které byly v Pravčicích vždy silně zakořeněny, zapříčinila, že byl Hanácký pohár v novodobé historii pravčického jezdectví nejen obnoven, ale za trvalé podpory obce Pravčice a díky stále se zlepšující organizaci výsadního pořadatele JK Sport Pravčice navrácen mezi nejprestižnější soutěže tohoto druhu ve Zlínském kraji. Letos se tedy všichni příznivci koní i jezdeckého sportu opět sjeli, aby byli svědky sportovního klání (nejen) o prestižní Hanácký pohár. Hanácký pohár je dvoukolová soutěž, složená ze skoku „L“ (120 cm) a „S“ (130 cm). O jeho vítězné dvojici rozhoduje nejmenší počet trestných bodů z obou kol, v případě rovnosti rozhoduje lepší výsledek vyšší soutěže, potom rozhoduje čas druhého kola. Vítěz Hanáckého poháru získává putovní pohár, který získává trvale po třech vítězstvích.
Den plný kvalitního jezdeckého sportu byl zahájen soutěží ZM pro 4leté a 5ti leté koně startující prvním rokem, jejímž vítězem se stal s koněm Clark – L Jiří Malý ze Stáje Montana. V následující soutěži, vypsané jako Stupňovaná obtížnost se žolíkem do 100 cm pro děti a juniory dostali naopak možnost prezentace nejmladší adepti jezdeckého sportu z řad jezdců, z nichž nejlépe se s kurzem parkuru vypořádala Kristýna Koutná s koněm GT reprezentující JK Přerov. Ve dvoufázovém skákání na výšce 100/110 cm si nejlépe vedla dvojice Jan Malý a Centria ze Stáje Montana. Před začátkem samotného Hanáckého poháru ještě proběhla pro diváky velmi atraktivní soutěž postupné obtížnosti do 120 cm, kde mohli jezdci pro větší zisk bodů volit mezi tzv. žolíkem či alternativním skokem, jejíž vítězi se stali Ing. Jiří Beneš s Voxem (JK Equiklub Ruprechtov).
            V prvním kole Hanáckého poháru – skoku L předvedla nejlepší výkon Nikola Bieliková s koněm Grandus zastupující JK Žďár nad Sázavou. Boj o konečné vítězství Hanáckého poháru byl letos plně v režii jediné jezdkyně, a to právě Nikoly Bielikové. Ta svým dalším vítězstvím s Grandusem v parkuru stupně S potvrdila nejen výbornou formu, ale taktéž celkové vítězství Hanáckého poháru pro rok 2009, čímž obhájila svůj triumf z loňského roku a stala se již dvojnásobnou vítězkou této soutěže.
Vítězce 32. ročníku Hanáckého poháru blahopřejeme a protože nepsanou povinností každého vítěze je pokusit se následující rok své prvenství obhájit, těšíme se s ní, ale i se všemi jezdci a milovníky koní a jezdeckého sportu za rok naviděnou!
Akce proběhla za podpory obce Pravčice a Zlínského kraje.
                             
 

Obrazek

Obrazek